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OFFICE OF CLAIMS AND APPEALS 
SEXUAL ASSAULT EXAMINATION PROGRAM 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
What does the SAEP do? 

The program pays for the collection of evidence and pays for basic medical treatment for patients who 
present for a sexual assault exam. 

What does the SAEP not pay for? 

Expenses not related to the examination process (e.g., ambulance expenses, follow-up care, 
hospitalizations, surgical procedures, and triage). In such cases, the victim may file a separate claim 
for these expenses with the CVCB program. 

Who can file a claim with SAEP? 

Any legally registered medical provider or as noted by KRS 216B.400(9), the hospital, the sexual 
assault examination facility, the physician, the pharmacist, the health department, the sexual assault 
nurse examiner, and other qualified medical professional. 

How much may be paid by the SAEP? 

The actual cost but not to exceed the following amounts set in the administrative regulations 107 KAR 
2:010: 

SAFE Exam: Facility - $250, Lab - $100, Examiner - $200, Meds - $100 
HIV Prophylaxis: Initial exam; Lab - $150, Starter Kit - $200, Anti-nausea - $30 
1st Follow up: Exam $50, Labs $50, Meds $600 
2nd Follow up: Exam $50, Labs $90 
3rd Follow up: Exam $50, Labs $75 
Children’s Advocacy Center (CAC) Fee: Up to $894 

Can the patient or sexual assault victim file a claim with SAEP? 

No. It is unlawful for the patient to be billed for these services. It is the responsibility of the 
medical provider to file a claim with SAEP. 

What happens if, as a medical provider, we bill the patient for sexual assault examination 
services? 

Kentucky law provides that any provider that bills a patient in contravention of KRS 216B.400 (9) may 
be fined. KRS 216B.400(9) specifically provides that "No charge shall be made to the victim for these 
examinations, either by the hospital, the sexual assault examination facility, the physician, the sexual 
assault nurse examiner, the victim's insurance carrier, or the Commonwealth." 

What if as a physician I attend to the victim in the E.R, order the forensic exam but I do not do 
the exam, can I still be paid by the SAEP? 

No, the SAEP pays the Examiner who performs the actual exam. 
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Will the SAEP pay for other services like Radiology, Pathology, X-ray exams or any other 
treatments of injuries to the patient due to the sexual assault? 

No. The SAEP pays for the examiner's fees, Facility fees, Labs, Meds, and HIV prophylaxis. The patient 
may file a separate claim with CVCB. 

What needs to be submitted to SAEP to get payment? 

Hospitals and Medical Centers: The SAFE Forms which include the SAFE Exam/Treatment Billing 
Form (2 pages) and the SAFE Evidentiary Report; the UB-04 and in cases where the patient has 
insurance, the Explanation of Benefits (E.O.B). 

In cases where the patient has been prescribed HIV Prophylaxis, the HIV Forms (Initial Exam, First 
Follow Up, Second Follow Up and Third Follow Up) should be filled out when the medication is 
dispensed or when the follow up exams are done. If the HIV meds are not going to be filled out at the 
same facility, the patient must be given the Treatment Voucher (completely filled out) and the HIV 
Forms so that they are not charged by the Pharmacy. 

Pharmacies must completely fill out the relevant HIV forms including all the information about the 
Federal Tax I.D and where the payment will be sent. Pharmacies must submit itemized billing 
statements clearly showing the amount covered by the Insurance and the outstanding balance. 

Child Advocacy Centers (CACs) ONLY must submit the Comprehensive Child Sexual Abuse 
Medical Exam/Treatment Billing Form and the itemized bills and E.O.B’s. 

All the forms must be COMPLETELY filled out in all sections to be considered complete. Failure 
to fill out all sections on any of the forms will result in the claim being denied. 

How do we submit SAEP claims? 

Claims can be mailed, e-mailed or submitted via fax. The mailing address is 500 Mero St., 2SC1, 
Frankfort, KY 40601; the fax number is (502) 573-4817; and the email addresses are 
cathy.greene@ky.gov or crimevictims@ky.gov. 

Where do we find the SAFE Forms? 

From the Office of Claims and Appeals website at http://kycc.ky.gov    

Can a SAEP claim be denied? 

Yes. 
• If there is no bill submitted, 
• If the SAFE forms are not completely filled out, 
• If any page of the SAFE Forms is missing, 
• If obsolete SAFE Forms are used, 

mailto:cathy.greene@ky.gov
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• If insurance pays above the regulated amounts for SAEP, 
• If the Evidentiary report shows that the exam was not fully completed, 
• If the UB-04 or E.O.B has not been submitted. 

Note: An incomplete form might include: examiner name not printed, no examiner signature, no 
examiner license number. 

If we submit a claim or a bill and there is something missing, will we receive notice or some 
communication? 

It is your responsibility to ensure that you submit everything that is required. Efforts will be made to 
communicate but it is best to ensure all required documents are submitted. Please call before submission 
to ensure you are submitting all the required documents. After submission, always follow up with a call to 
(502) 782-8253 or e-mail at cathy.greene@ky.gov to check on the status of your claim. It is also best to 
ensure that there are contact people that we can easily call or e-mail to communicate with about your 
claims. 

Will a claim be paid if the patient declines a forensic exam but accepts medication?  

No, a complete exam has to be performed for payment to be made. 

Will a claim be paid if a forensic exam is started but not completed for whatever reason like the 
patient saying it is painful? 

No, a complete exam has to be performed for payment to be made  

Can we bill the patient's Insurance? 

Yes. If a patient has insurance, whether Medicaid or Private insurance, that insurance should be billed 
first before billing the SAEP, but no co-pay or deductible may be charged as a condition for payment. 

Is the patient required to report the assault to the police to get sexual assault services or for the 
SAEP to pay the claim? 

A sexual assault victim is not required to report to law enforcement to receive sexual assault related 
services and the SAEP will pay any claims that are complete. 

If the SAEP program denies a claim, can we re-bill to the patient? 

No. Again, be advised that KRS 216B.400(9) specifically provides that "No charge shall be made to the 
victim for these examinations, either by the hospital, the sexual assault examination facility, the physician, 
the sexual assault nurse examiner, the victim's insurance carrier, or the Commonwealth." 

What are the Statutes that are relevant for the Sexual Assault Exam Program (SAEP)? 

mailto:cathy.greene@ky.gov
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KRS 216B.400; 502 KAR 12, Section 3; and 802 KAR 3:020. A link leading to KRS 216B.400 is 
available on the website under the Sexual Assault Program heading on bullet point titled 2013 Statutory 
Revision  Regarding Service Provider Filial of Claims  

Whom should we contact with any questions about the Board's SAEP Program? 

Questions regarding the Board’s SAEP Program can be forwarded to either Staff Attorneys Shelby Bevins 
Sullivan at sbevinssullivan@ky.gov / (502) 782-3556 or the Sexual Assault Examination Program 
Coordinator Cathy Greene at cathy.greene@ky.gov / (502) 782-8253  
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